przejdź do treści wpisy

Barszcz ukraiński z soku z buraków i pomidorów

Barszcz ukraiński z soku z buraków i pomidorów Drukuj

Przepis Magdy Gessler

CZAS 2 godz.

buraki ekologiczne 1 kilogram

pomidory dojrzałe na słońcu 1 kilogram

żeberka wędzone naturalnie pół kilo

marchewka 2

seler pół małego

pietruszka 2

por 1

cebula 1

ziele angielskie 4 kulki

listek laurowy 4

woda 1,5 litra

sól i pieprz do smaku

kwiat kopru 2 duże gałązki

czosnek 3 ząbki

młode, kwaśne jabłka 3

lubczyk świeży kilka dużych gałązek

sól, pieprz i cukier do smaku

ocet jabłkowy 1 łyżeczka

Ten barszcz, choć ma postać aksamitnego kremu jest kwintesencją smaku barszczu ukraińskiego!

Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Cebulę opalić nad ogniem aż skórka sczernieje. Z pora oderwać ciemne liście, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Zalać warzywa wodą, dodać żeberka wędzone, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować wywar na małym ogniu przez 1,5 godziny. Obrać buraki, umyć i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Wycisnąć sok z umytych pomidorów. Przecedzić wywar, wlać sok z buraków i pomidorów, łyżeczkę octu jabłkowego, dodać kwiaty kopru, wyciśnięty przez praskę czosnek, lubczyk i pokrojone ćwiartki jabłka. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Podgrzewać nie gotując przez kilka minut. Podawać z żytnim chlebem na zakwasie.

za pomocą Barszcz ukraiński z soku z buraków i pomidorów – Przepisy – Maryla Musidłowska – Smaki Życia.

admin kategoria: Bez kategorii dnia 21 kwietnia 2015 » 0 komentarzy
Twoja odpowiedź:


wymagane


wymagany, (będzie ukryty)



Możesz używać następujące tagi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subskrybuj komentarze